minyak lintah tapa untuk urutan zakar     Minyak Lintah Tapa untuk Kesihatan Lelaki

Order Online & Hubungi 013-6408906

 
Khasiat BuahTomato Untuk Lelaki 

Sudah berkurun buah tomato telah menjadi antara bahan utama gizi harian manusia.Diantara kelebihannya ialah dapat mencantikkan kulit dan memudahkan kulit. Namun, satu kajian yang dijalankan di Havard mendapati ia mengandungi anti-oksidan yang dapat mengatasi kanser daripada merebak. Bahan tersebut adalah lycopene, dimana ia dapat mengurangkan risiko kanser prostat.

Eksperimen dimana tomato mentah dan yang masak dibandingkan, didapati kandungan Lycopene adalah paling tinggi dalam buah yang telah dimasak. Ini adalah kerana haba telah memecahkan sel-sel tomato dan lebih banyak bahan anti-oksidan itu telah dihasilkan.

Selain daripada lycopene, tomato juga mengandungi vitamin, zat dan mineral yang diperlukan oleh badan. Risiko untuk mendapat penyakit jantung dapat dikurangkan. Daripada kajian yang telah dijalankan, didapati kandungan lycopene dalam lemak lelaki sihat adalah lebih tinggi daripada yang berpenyakit jantung. Ini jelas menunjukkan bahawa dengan memakan buah tomato secara berterusan dapat mengekalkan kandungan bahan anti-oksida yang tinggi dalam badan dan seterusnya risiko penyakit kronik dapat dikurangkan. Dari segi seksologi, buah tomato dapat meningkatkan tahap kesuburan lelaki dimana kandungan mineralnya dapat menambah kelajuan sperma ketika menuju ke dalam rahim. Dengan ini, keberangkalian untuk mendapat anak menjadi lebih tinggi.


Kandungan zat dalam tomato (setiap 100g) :

o Protein - 1.4 g
o Karbohidrat - 3.6 g
o Lemak - 0.2 g
o Serat - 0.4 g
o Kalsium - 12.0 g
o Besi - 0.8 g
o Fosforus - 28.0 mg
o Beta karotina - 790 ug
o Vitamin B1 - 0.18 mg
o Vitamin B2 - 0.09 mg
o Niacin - 0.3 mg
o Vitamin C - 25.8 mg